20 juni 2025

Slaapoefentherapie – meer dan cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) alleen

Raakvlak

Slaapoefentherapie bestaat tien jaar. Vanaf 2014 is er scholing op het gebied van cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) bij chronische slapeloosheid voor oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. CGT-i is een behandeling bij insomnie, bioritmeproblematiek en hulp bij de afbouw van slaapmedicatie. Uit de resultaten van internationale gerandomiseerde studies is CGT-i effectief gebleken in verbeteren van slaap.

Auteur
MW. F. (FRANCIS) LANEN

Grondlegger Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie, praktijkhoudend in Waalwijk

In 2024 bestond het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie tien jaar, een mooi jubileum.1 Rond de 50% van alle eerstelijns oefentherapiepraktijken is slaapgeschoold, dit zijn in totaal ongeveer 900 praktijken. Sommige praktijken behandelen alleen slaap. De Slaapoefentherapie is vanaf juli 2024 vermeld als verwijspartner in de NHG-standaard Slaap en slaapproblemen.2 Deze slaapzorg wordt vergoed door iedere zorgverzekeraar onder de noemer oefentherapie Cesar/Mensendieck uit de aanvullende verzekering.

Alle Slaapoefentherapeuten (SOT’s) zijn HBO-bachelor geschoold oefentherapeut (geen fysiotherapeut), en worden op uniforme wijze over slaap geschoold. Er zijn verdiepingscursussen te volgen over de babyslaap, kinderslaap en ouderenslaap.

Wat doet een Slaapoefentherapeut?

Een SOT werkt op verwijzing van huisarts, praktijkondersteuner van de huisarts, bedrijfsarts, psycholoog, specialist en/of via de direct toegankelijkheid oefentherapie.
De SOT doet een intake volgens een 24-uurscirkel, houdt rekening met de vele dimensies in het leven van de patiënt. Denk hierbij aan de kwaliteit van leven, participeren, gedrags- en emotieregulatie, copingstrategieën, bio-, psycho- en sociale problemen, leefstijl, etc.
De slaap-waakkalender en de Insomnia Severity Index (ISI)3 zijn standaard vragenlijsten. Andere meetinstrumenten worden gekozen als deze relevant of noodzakelijk zijn.
De SOT doet ook een ‘ontspanningsonderzoek’ én gaat op zoek naar de meest gebruikte copingstijl bij triggers. Gemiddeld geeft een SOT 6,7 behandelingen gedurende 10,9 weken voor het gewenste resultaat.

Francis haalt haar cliënt op uit de wachtkamer voor een sessie Slaapoefentherapie.

Slaapoefentherapeutische methode

Wat typeert de slaapoefentherapeutische methode, naast de gebruikelijke CGT-i?4

Werken aan kwaliteit

Het waarborgen van een goede kwaliteit van iedere Slaapoefentherapeut staat hoog op de prioriteitenlijst van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapie.1 Slaapoefentherapie is een beschermde merknaam die alleen gebruikt mag worden door oefentherapeuten Cesar en Mensendieck die hiervoor een jaarlijkse licentie hebben.

Criteria waaraan voldaan moet worden door de Slaapoefentherapeut

Casus uit de Slaapoefentherapeutische praktijk

Henriëtte meldt zich aan met chronische slapeloosheid. Soms is slapen drama en soms gaat het redelijk. De angst voor slecht slapen regeert haar dagen en nachten. Er zijn disfunctionele cognities zoals: ‘Als ik maar genoeg slaap vannacht want morgen moet ik weer werken’ of ‘Nu wordt het helemaal niets meer met die slaap’. Ze meet haar slaap met Sleepcycle en wordt hier juist onrustig van. Thuis is ze niet de gezelligste, vertoont vermijdingsgedrag. Ze durft geen nieuwe dingen aan te gaan uit angst dat ze dat allemaal niet aankan.
Henriëtte heeft de wens om dusdanig goed te kunnen slapen dat ze genoeg energie heeft voor de dag, gezelliger kan zijn in huis en weer zin heeft in leuke nieuwe dingen.

Aanpak:

De kracht van de therapie zit hem voor Henriëtte in de overzichtelijkere dagen en de nachten die meer ‘compact’ zijn. Henriëtte slaapt na zeven behandelingen gedurende elf weken geruststellend goed. Ze meet de slaap niet meer en merkt aan haar functioneren overdag dat ze haar doel heeft gehaald. Ze kan met meer vertrouwen de nacht laten komen zoals die komt.

Conclusie

Slaapoefentherapie is een verwijsoptie voor patiënten met insomnie, er is een mensgerichte aanpak die maatwerk interventies inzet om slaap te verbeteren. CGT-i is bewezen effectieve interventie die door slaapgeschoolde oefentherapeuten gegeven wordt.

Referenties

  1. https://www.slaapoefentherapie.nl/
  2. https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/slaapproblemen
  3. Morin CM, Belleville G, Bélanger L, Ivers H. The Insomnia Severity Index: psychometric indicators to detect insomnia cases and evaluate treatment response. Sleep. 2011 May 1;34(5):601-8. doi: 10.1093/sleep/34.5.601. PMID: 21532953; PMCID: PMC3079939. https://www.i-sleep.nl/wp-content/uploads/2021/03/ISI-vragenlijst.pdf
  4. Espie CA, Inglis SJ, Tessier S, Harvey L. The clinical effectiveness of cognitive behaviour therapy for chronic insomnia: implementation and evaluation of a sleep clinic in general medical practice. Behav Res Ther. 2001;39(1):45-60. doi:10.1016/S0005-7967(99)00157-6
  5. El Rafihi-Ferreira R, Hasan R, Toscanini AC, Linares IMP, Suzuki Borges D, Brasil IP, Carmo M, Lotufo Neto F, Morin C. Acceptance and commitment therapy versus cognitive behavioral therapy for insomnia: A randomized controlled trial. J Consult Clin Psychol. 2024 Jun;92(6):330-343. doi: 10.1037/ccp0000881. PMID: 39023982.
  6. Hertenstein E, Trinca E, Schneider CL, Fehér KD, Johann AF, Nissen C. Acceptance and Commitment Therapy, Combined with Bedtime Restriction, versus Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia: A Randomized Controlled Pilot Trial. Psychother Psychosom. 2024;93(2):114-128. doi: 10.1159/000535834. Epub 2024 Feb 28. PMID: 38417415.
  7. https://www.benzomoe.nl/

Gerelateerde artikelen NTR

Slaapapneu: diagnostiek en behandeling in eigen handen bij patiënten met een dwarslaesie

Uit de praktijk Heliomare Revalidatiecentrum biedt via haar afdeling Respicare een geïntegreerde aanpak voor de diagnose en behandeling van slaapgerelateerde…

De effectiviteit van een slaapmodule als aanvulling op de revalidatiebehandeling voor aanhoudende pijn

Wetenschappelijk onderzoek Meer dan de helft van de mensen met aanhoudende pijn hebben moeite met in- en/of doorslapen. Slaapproblemen worden…

Hoge prevalentie slapeloosheid bij hersenletsel vraagt om effectieve behandeling

Eén op de drie mensen met hersenletsel voldoet aan de criteria van insomnie. Dit is drie keer zoveel als in…

De rol van slaap binnen de kinderrevalidatie

Opinie-artikel Slaap speelt een cruciale rol in het herstelproces van kinderen met neurologische ontwikkelingsstoornissen, maar we zien dat het in…

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Fitter en mentaal sterker dankzij sport

Revalidatiecentra besteden steeds meer aandacht aan sport en beweging als onderdeel van de behandeling. Met de sportloketten bieden ze ook…

Van zorgen naar coachen

Revalidanten zelf de regie geven bij hun behandeling. Revalidatiecentra zijn hier al goed in, maar toch vallen zorgverleners makkelijk terug…

‘Dit is een heel effectieve, bewezen interventie’

Constraint Induced Movement Therapy (CIMT) is een behandelmethode waarbij de goede arm tijdelijk wordt uitgeschakeld zodat patiënten hun slechte arm…

‘Het gaat om de zelfstandigheid’

In gesprek met Quido de Valk, revalidatietechnicus bij de Hoogstraat Revalidatie in Utrecht Wat multidisciplinaire ondersteuning voor mensen met een beperkte handfunctie Wie revalidatiearts, ergotherapeut,…