Bij brandwonden kan sprake zijn van verschillende complicaties. Behalve de huid kunnen diverse organen zijn aangetast of belast. Ook is het vaak moeilijker om te bewegen omdat de huid strakker en minder soepel is.

De meeste patiënten kunnen na de acute periode in het ziekenhuis naar huis. Maar soms lukt dat niet. Bijvoorbeeld omdat er te veel beperkingen zijn aan handen of benen om zelfstandig te functioneren. Dan gaat de patiënt naar het revalidatiecentrum.

Het is belangrijk bij brandwonden al vanaf het begin vanuit het revalidatieperspectief te kijken. Een goede lighouding kan bijvoorbeeld voorkomen dat je doorligplekken, spitsvoeten of andere contracturen krijgt. Ook motivatie is enorm belangrijk in het te behalen eindresultaat. Daarom is naast de fysiotherapeut ook vaak een psycholoog betrokken bij het revalidatieplan.

Wil je meer weten, neem dan contact op met een revalidatie-instelling. Je kunt ook contact opnemen met de Brandwondenstichting of de Vereniging voor mensen met brandwonden.