Het LUMC en Basalt ontwikkelen samen een CookAssist app voor mensen met cognitieve stoornissen na een hersentumor en/ of beroerte. Bijvoorbeeld geheugenproblemen kunnen zorgen voor moeite met het bereiden van een maaltijd. De bedenkers en ontwikkelaars hopen dat deze digitale hulp koken weer leuk kan maken.

Met hulp van het SmartLab van Basalt hebben professionals samen met patiënten, mantelzorgers, zorgprofessionals en studenten van de Haagse Hogeschool onderzocht aan welke ondersteuning behoefte is. Vervolgens zijn verschillende prototypes gemaakt, getest en verder ontwikkeld. Volgens de makers is de app zeer gebruiksvriendelijk en kan deze visueel, auditief en/of tekstueel ondersteunen. Op basis van persoonlijke ondersteuningswensen zijn er recepten beschikbaar die nog volledig gepersonaliseerd kunnen worden en er is een digitale assistent aanwezig. Voor de veiligheid is er een alarmknop. LUMC en Basalt blijven de app verder ontwikkelen en staan open voor samenwerking met andere zorginstellingen. Volgend jaar start een onderzoek om het effect van de app te toetsen. Meer info: mail naar smartlab@basaltrevalidatie.nl.


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Blogger Yvette geeft weer betekenis aan de levens van revalidanten

De bloggers van Revalidatie Magazine zetten aan tot nadenken en discussie. In een serie interviews zetten we hen in de…

Revalideren in virtual reality? Ook met hersenletsel kan dat op een veilige manier

Revalidatieprofessionals zetten steeds vaker Virtual Reality in. Revalidanten kunnen dan in een veilige, stimulerende omgeving doelgericht trainen voor de ‘echte’…

Leer en Innovatie Team maakt revalidatiesector aantrekkelijker voor studenten

Op de afdeling Neurorevalidatie van de Sint Maartenskliniek dragen studenten van de HAN University of Applied Sciences en studenten van…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Technologie bij neuromusculaire aandoeningen: nu en in de toekomst

In 2019 heeft het kabinet een brief aan de Tweede Kamer verzonden over het Missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid.1 In het…

Niet-invasieve neuromodulatie bij bewegingsrevalidatie na een beroerte

Proefschriftartikel. Veel mensen krijgen tijdens hun leven een beroerte en verliezen daardoor de sterk ontwikkelde vaardigheden van de arm en de hand. In de maanden daarna draait het vooral om natuurlijk herstel van de hersenen en het (her)leren van oude (restitutie) en nieuwe (compensatie) motorische vaardigheden. Om patiënten beter te laten herstellen hebben we én nauwkeurigere leer- en herstelmodellen nodig én innovatieve methoden die op motorisch leren en herstel ingrijpen.

Opschalen van e-health met actieonderzoek

Lessons learned uit de landelijke implementatie van ALS thuismeten & coachen E-health is niet meer weg te denken uit de…