Baby’s kunnen bij (of tijdens) de geboorte een hersen- en of zenuwbeschadiging oplopen. Eén van de gevolgen hiervan kan zijn dat ze één van de beide handen minder goed kunnen gebruiken. Revalidatie Friesland biedt speciaal voor deze kinderen sinds 2019 het baby-peuter CIMT-BIT behandelprogramma.

CIMT staat voor Constraint Induced Movement Therapy en betekent intensief eenhandig oefenen. Hierbij gaat de goede hand in een slofje waardoor de minder goede hand tijdens een eenhandig spel extra wordt geoefend. BIT betekent Bimanual Intensive Therapy en staat voor intensief oefenen met beide handen.

Het behandelprogramma is ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek in Nijmegen en kan al worden ingezet bij baby’s vanaf 6 maanden met een (verdenking van) hersen- en/of zenuwbeschadiging, zoals Cerebrale Parese of Erbse Parese. Onderzoek wijst uit dat behandeling op jonge leeftijd, ook als er (nog) geen diagnose is, heel zinvol is en het kind helpt in zijn of haar ontwikkeling. De behandeling wordt in het Noorden van het land goed ontvangen. Er is veel vraag naar het programma en het team van Revalidatie Friesland heeft sinds de start in 2019 al ruim twintig kinderen en ouders mogen helpen. Eén van hen is Igmar (1,5 jaar). Hij kreeg voor de geboorte een herseninfarct en heeft daardoor een verminderde handfunctie.

Tekst loopt door onder de foto.

Alarm
Igmar (1,5 jaar) wordt op 12 maart 2020 geboren als jongste telg in een gezin met twee oudere broers. Hij lijkt een ogenschijnlijk tevreden en gezonde baby. Tot het zijn omgeving begint op te vallen dat hij zijn linkerarm minder gebruikt. Zijn beppe (Fries voor oma) slaat alarm en zegt tegen Margrietha, de moeder van Igmar: “Je moet toch maar eens met hem naar het consultatiebureau. Volgens mij is er iets niet goed.” Een aantal weken en onderzoeken later blijkt dat Igmar voor zijn geboorte een herseninfarct heeft gehad. Hierdoor heeft hij blijvende hersenschade.

‘Ik zag het niet’
Margrietha herinnert het zich als de dag van gisteren. “Mijn moeder stond erop dat ik met Igmar naar het consultatiebureau zou gaan. Hij gebruikte zijn linkerhandje inderdaad minder, maar ik dacht: dat oefen ik er zelf wel bij.” Om haar moeder gerust te stellen maakt Margrietha toch een afspraak. Bij het consultatiebureau wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand is. “We werden meteen doorverwezen naar de fysiotherapeut. Die stond de volgende dag al bij ons op de stoep. Nadat de fysiotherapeut Igmar had bekeken, was ook haar conclusie dat er iets niet goed zat. Diezelfde week werden we doorverwezen naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Ik weet nog dat ik dacht: waar maakt iedereen zich zo druk om? Er is toch niks aan de hand? Ik zag het niet.”

Zwarte vlek
Eenmaal in het ziekenhuis gaat het snel. “De arts onderzocht Igmar en wist binnen een minuut wat hij had. Ze zei: ‘Het komt vanuit zijn hersenen’. Pas toen begon het tot mij door te dringen dat er iets mis was.” Een week later kon Igmar met spoed terecht in het UMC Groningen waar scans van zijn hoofd werden gemaakt. “Op de scans was een zwarte vlek in zijn hoofdje te zien.” Igmar bleek voor zijn geboorte een herseninfarct te hebben gehad. Door de – blijvende – schade in zijn hersenen kan Igmar de linkerkant van zijn lichaam minder goed aansturen. Zijn diagnose wordt ook wel Cerebrale Parese genoemd.

Fanatiek oefenen
Na de diagnose schiet het gezin meteen in de actiestand. “We willen hem zo goed mogelijk stimuleren in wat hij wél kan. Op advies van de arts hebben we ons meteen aangemeld voor het baby-peuter CIMT-BIT behandelprogramma van Revalidatie Friesland. Dit om het gebruik van zijn linkerarm te stimuleren. Daar kon hij met 9 maanden al terecht.” Igmar heeft nu één CIMT-BIT behandelprogramma van 8 weken gevolgd. In die 8 weken oefenden zijn ouders iedere dag 30 minuten met hem. “We waren, of zijn eigenlijk, heel fanatiek. Je krijgt voorafgaand aan het programma een bak met speelgoed toegestuurd. Met deze spullen kun je gericht oefenen. Igmar vindt het ontzettend leuk en wij stiekem ook. Het heeft hem enorm goed gedaan. De tips en trucs van de fysiotherapeut zijn ontzettend waardevol. Zijn linkerhandje is nu veel vaker open, hij gebruikt hem al veel meer. Als we hem iets aangeven op links, pakt hij het over op rechts. Rechts blijft natuurlijk zijn voorkeurshand. Maar het is een wereld van verschil.” Inmiddels is Igmar met een tweede CIMT-BIT behandeling gestart voor de rotatie van zijn linkerarm.

Foto’s: Edwin Kooren


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Een jaar op de Mytylschool maakte van Désiree een sterker mens

In de verhalenserie ‘Zo veel jaren later…’ gaat Revalidatie Magazine op zoek naar mensen die tientallen jaren geleden hebben gerevalideerd….

Ook baby Igmar heeft baat bij intensieve revalidatie

Baby’s kunnen bij (of tijdens) de geboorte een hersen- en of zenuwbeschadiging oplopen. Eén van de gevolgen hiervan kan zijn…

Sam Raven zit in een Kinderadviesraad: ‘Laten we naar elkaar luisteren!’

De vrolijke en spraakzame Sam Raven (19) wil dat andere kinderen en jongeren het zo fijn mogelijk hebben tijdens het…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

De Pronkhoek

Het verkrijgen van een mooie grant mag gevierd en dus ook gedeeld worden. Het NTR biedt op deze pagina’s een…

Participatie en plezier

Spotlight Als ergotherapeut behandel ik jongeren met cognitieve klachten. Hun hulpvragen zijn meestal functiegericht. Na doorvragen ontdekken we vaak een…

Nieuwe zorg: cognitieve revalidatie voor kinderen

In dit artikel wordt aandacht gevraagd voor nieuwe cognitieve zorg in de kinderrevalidatie: een nieuwe behandelmodule, nieuw netwerk en nieuwe…