20 juni 2025

Uit de praktijk

Uit onderzoek blijkt dat mensen na een Cerebro Vasculair Accident (CVA) slechter slapen.1 We hebben daarom in 2022 onderzocht hoe patiënten slapen in een revalidatiecentrum op de afdeling neurologie.

Auteur
N. (NATHALIE) VAN HOOGSTRATEN

Revalidatieverpleegkundige afdeling Neurologie De Hoogstraat Revalidatie, Utrecht (ten tijde van onderzoek)

Om te onderzoeken hoe patiënten met een CVA slapen, is er in 2022 op de afdeling neurologie van De Hoogstraat Revalidatie een gecombineerd kwalitatief en kwantitatief onderzoek uitgevoerd. Er zijn acht semigestructureerde interviews afgenomen en daarnaast is bij deze acht patiënten de slaap op zeven opeenvolgende dagen gemeten met de Emfit bedsensor. Uit het onderzoek blijkt dat CVA-patiënten objectief gezien een slaapduur hebben tussen de acht en twaalf uur. De eigen ervaring is wisselend; dit blijkt uit belemmerende en bevorderende factoren die van invloed zijn op hoe zij slaap ervaren. Grote belemmeringen blijken geluid, licht en piekeren te zijn. Bevorderend werkt het daarentegen om het geluid en licht te minimaliseren en ontspanningsoefeningen te doen. Daarnaast speelt de verpleegkundige een grote rol bij het bevorderen van een goede nachtrust.2

Er worden drie aanbevelingen gedaan om de slaapervaring van patiënten te verbeteren naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. Deze aanbevelingen gelden voor alle patiënten en niet specifiek alleen post CVA.

Aanbeveling 1:

Minimaliseer geluid en licht tijdens de nachtdienst

Het veranderen van geluid en licht blijkt effectief te zijn in het bevorderen van een goede nachtrust.2

Aanbeveling 2:

Mentale ondersteuning

Volgens onderzoek is het het beste om zorgen overdag te bespreken waardoor de zorgen zijn afgenomen voor het slapen gaan.2

Aanbeveling 3:

Creëer bewustwording van het belang van goede slaap bij verpleegkundigen

Referenties

  1. Fulk GD, Boyne P, Hauger M, Ghosh R, Romano S, Thomas J, Slutzky A, Klingman K. The Impact of Sleep Disorders on Functional Recovery and Participation Following Stroke: A Systematic Review and Meta Analysis. Neurorehabil Neural Repair 2020;34(11):1050-61. https://dio.org/10.1177/1545968320962501
  2. Ritmala‐Castren M, Salanterä S, Holm A, Heino M, Lundgrén‐Laine H, Koivunen M. Sleep improvement intervention and its effect on patients’ sleep on the ward. Journal of Clinical Nursing 2021;31(1–2):275–82. https://doi.org/10.1111/jocn.15906
  3. Van Emmerik AAP, Berings F, Lancee J. Efficacy of a Mindfulness Based Mobile Application: a Randomized Waiting-List Controlled Trial. Mindfulness 2017;9(1):187–98. https://doi.org/10.1007/s12671-017-0761-7

Trefwoorden: Revalidatie, neurologie, slapen, verpleging

Gerelateerde artikelen NTR

PRIKBORD: Focus op slaap

Slaapverwekkend? Welnee! Dit prikbord laat inspirerende voorbeelden zien hoe slaap een plek krijgt in de revalidatiegeneeskunde. Lees over de slaapmodule…

Slaapstoornissen en management bij de ziekte van Parkinson

Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met de ziekte van Parkinson (ZvP) en kunnen de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden….

Slapen als een oermens?

Interview met Merijn van de Laar, expert op het gebied van slaapstoornissen Eén op de vijf overigens gezonde mensen ervaart…

Uw slaap is onze zorg!

Slaapoefentherapie – meer dan cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) alleen Raakvlak Slaapoefentherapie bestaat tien jaar. Vanaf 2014 is er scholing…

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Revalidatieverpleegkundige: een mooi beroep

Een revalidatieverpleegkundige is meer dan een verzorger: hij of zij is echt onderdeel van een behandelteam en onmisbaar binnen het…

Leer en Innovatie Team maakt revalidatiesector aantrekkelijker voor studenten

Op de afdeling Neurorevalidatie van de Sint Maartenskliniek dragen studenten van de HAN University of Applied Sciences en studenten van…

Positie PA en VS verstevigd

Consensusdocument taakherschikking Ook binnen de revalidatie is een taakherschikking gaande. Hierbij nemen physician assistants (PA’s) en verpleegkundig specialisten (VS’en) routinematige…

Leren werken en onderzoeken op een plek dankzij het LINT

Het Leer en INnovatie Team (LINT) is een nieuw initiatief van de Sint Maartenskliniek, de HAN University of Applied Sciences…