Door bijvoorbeeld een ongeval in het verkeer kun je een hersenbeschadiging oplopen. We noemen dit niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast kun je al tijdens de zwangerschap of je geboorte hersenletsel oplopen. Hersenletsel kan tot problemen in het dagelijks leven leiden. Bij het bewegen bijvoorbeeld. Of in de omgang met anderen. Revalidatie helpt je om beter met deze problemen om te gaan. De Werkgroep Hersenletsel Revalidatie (WHR) wil adviesorgaan en klankbord zijn voor revalidatiegeneeskundige vragen op het gebied van hersenletsel.

Adviesrapport CVA-zorg

De werkgroep bestaat uit revalidatieartsen uit revalidatiecentra en ziekenhuizen die geïnteresseerd zijn in problematiek rond hersenletsel. Zij hebben onder meer een bijdrage geleverd aan een advies over een nieuwe/betere uitkomstindicator voor CVA-zorg. Hiervoor zijn scores op de mRS vergeleken met scores op de PROMIS-10, USER-P Restrictieschaal, EQ-5-D-5L en EQ-5D+C op het moment van drie maanden na een CVA. Bekijk het Adviesrapport CVA-zorg.

Bestuur WHR

Voorzitter: mevrouw E. (Elbrich) Jagersma
E: E.jagersma@basaltrevalidatie.nl

Secretaris: mevrouw M. (Merel) Bijleveld
E: M.bijleveld@roessingh.nl

Penningmeester: mevrouw K. (Karin) Bosch
E: k.bosch@bravis.nl

Documenten WHR

Ledenlijst
Jaarverslag 2023 WHR
Jaarplan 2024 WHR

ESWT als behandeling van spasticiteit – visie WHR

In editie NTR 2022 | 4 verscheen het artikel Extracorporele Shock Wave Therapie (ESWT) als behandeling van spasticiteit. Zie link.
Extracorporele Shock Wave Therapie (ESWT) wordt toenemend ingezet als een nieuwe behandeling bij spasticiteit, in het bijzonder door fysiotherapeuten in de eerste lijn. De wetenschappelijke literatuur over de effectiviteit van ESWT bij spasticiteit is de afgelopen jaren gegroeid. Het is van belang dat revalidatieartsen de opkomst van ESWT in de praktijk en in de wetenschappelijke literatuur volgen, en wanneer verantwoord deze behandeling toevoegen aan hun therapeutisch arsenaal.
In dit artikel geeft de WHR een beknopte introductie over ESWT als behandeling van spasticiteit, bespreekt de veronderstelde werkingsmechanismen en geeft enkele handvatten voor de eventuele inzet van ESWT in de praktijk.

Loopstoornissen na CVA

Focus op lopen

In editie NTR 2022 | 1 lag de focus op lopen. Klik hier voor complete themadeel Focus op lopen.

Uitgebreide artikelen (artikelen zijn verkort opgenomen in themanummer): 

Focus op hersenletsel

Focus op hersenletsel

In editie NTR 2018 | 3 lag de focus op hersenletsel. De werkgroepen CVA Nederland (WCN) en Traumatisch Hersenletsel (WTH) hebben in samenwerking voor dit themanummer, als gastredactie, een aantal interessante artikelen geschreven.
Klik hier om de thema-artikelen Focus op hersenletsel te bekijken.

Uitgelichte NTR artikelen

Hoge prevalentie slapeloosheid bij hersenletsel vraagt om effectieve behandeling

Eén op de drie mensen met hersenletsel voldoet aan de criteria van insomnie. Dit is drie keer zoveel als in…

Slaap na een CVA: adviezen voor een klinische revalidatieafdeling

Uit de praktijk Uit onderzoek blijkt dat mensen na een Cerebro Vasculair Accident (CVA) slechter slapen.1 We hebben daarom in…

10 jaar SCORE-onderzoek

Wat we leerden over praktijkvariatie en langetermijngevolgen van een beroerte Wetenschappelijke publicatie Het Stroke Cohort Outcomes of REhabilitation (SCORE)-onderzoek bestaat…

Ontwikkeling van een hoog-intensieve revalidatiebehandeling voor kinderen met NAH

Steeds meer wetenschappelijke inzichten wijzen op het potentieel van intensieve fysieke revalidatie bij kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) tijdens de…

Uitgelichte RM artikelen

B-STARS2: op zoek naar bewijs dat hersenstimulatie na een beroerte herstel bevordert

Kan hersenstimulatie ervoor zorgen dat mensen na een beroerte hun hand en arm weer beter kunnen gebruiken? ‘Het lijkt er…

Geïntegreerde revalidatiezorg in Friesland

‘Inefficiëntie eruit, waarde erin’ Friese instellingen voor geriatrische revalidatiezorg (GRZ), medisch specialistische revalidatie (MSR), ziekenhuiszorg en thuiszorg zoeken de samenwerking…

Blogger Yvette geeft weer betekenis aan de levens van revalidanten

De bloggers van Revalidatie Magazine zetten aan tot nadenken en discussie. In een serie interviews zetten we hen in de…

Revalideren in virtual reality? Ook met hersenletsel kan dat op een veilige manier

Revalidatieprofessionals zetten steeds vaker Virtual Reality in. Revalidanten kunnen dan in een veilige, stimulerende omgeving doelgericht trainen voor de ‘echte’…