Niek van den Adel (32) heeft sinds 2010 een hoge dwarslaesie als gevolg van een motorongeluk. Mede dankzij een intensieve revalidatieperiode heeft hij zijn leven weer op de rails. 

Hij kan zich helemaal vinden in de nieuwe definitie van gezondheid. ‘Die definitie geldt niet alleen voor invalide, maar ook voor valide mensen. Iedereen maakt op zijn of haar manier tegenslagen mee. Daar overheen komen, het accepteren en de eigen regie voeren zijn de ingrediënten voor geluk en gezondheid. Door mijn revalidatie ben ik geen patiënt meer, maar weer mens. De revalidatie heeft mij trouwens nog meer opgeleverd. Mijn ergotherapeute en ik werden smoorverliefd op elkaar. We zijn getrouwd en hebben sinds kort een tweeling. Ik laat me niet beperken door mijn dwarslaesie. Niet dat het makkelijker is geworden, maar ik beschouw het wel als een verrijking van mijn leven. Ik sta meer dan voorheen stil bij de mooie dingen. Bij het revalidatiecentrum geef ik trainingen Eigen Regie voor lotgenoten met een verse dwarslaesie. Verder leer ik medewerkers in de gezondheidszorg gastvrijheid te tonen naar patiënten. Daar valt nog veel winst te behalen. Het is belangrijk om patiënten mooie ervaringen mee te geven. Zelf werkte ik voor mijn ongeluk in de horeca, waar gastvrijheid de sleutel is tot succes.’


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Onderzoek: kan gerichte conditietraining mensen met dwarslaesie fit houden?

Kun je met gerichte conditietraining tijdens de revalidatie de fitheid van mensen met een incomplete dwarslaesie beter behouden, ook als…

Ervaringsdeskundigen als Reda bieden nazorg: ‘Je gids in een nieuwe wereld’ 

Revalidatiecentra zetten vaak ervaringsdeskundigen in tijdens een revalidatietraject, maar minder vaak daarna. Omdat ook nazorg van grote meerwaarde is, starten…

Dit is waarom de Sint Maartenskliniek steeds meer operaties in eigen huis laat uitvoeren

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Advance care planning in de revalidatiegeneeskunde

Topartikel Revalidatieartsen helpen mensen om grip te krijgen op een leven dat door hun aandoening sterk veranderd is. Bij het…

Anneke Welkamp geselecteerd voor presentatie op ESPRM in Slovenië

De Commissie Wetenschap en Innovatie (WeCo) van de VRA heeft Anneke Welkamp genomineerd voor de TESC Award. Tijdens het DCRM…

Bewegen als behandeloptie voor cognitieve veroudering

Focus op personen met een dwarslaesie Bij Adelante wordt samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar myokines en het…