Universitair docent Gerwin Smit van de TU Delft ontwikkelde een zelfgrijpende handprothese, geïnspireerd op de menselijke anatomie.

Dat vertelt hij in een interview met journalistiek platform Delta. Als kind vroeg Smit zich al af waarom de handprothese van zijn tante niet bewoog. Dat moest toch anders kunnen. Nu heeft hij een hand ontwikkeld met grijpfunctie, zonder motoren of batterijen. De prothese is gebaseerd op het principe van tenodese. Dat betekent dat wanneer je je pols naar voren buigt, je vingers min of meer gestrekt zijn. Als je daarna je pols achterover beweegt, zie je dat je vingers meer gebogen zijn. Deze tenodese wordt veroorzaakt door hoe de pezen langs een pols lopen. Wanneer je de zelfgrijpende handprothese tegen een object duwt, sluit de hand op natuurlijke wijze. Hierdoor kun je objecten oppakken zonder de andere hand te gebruiken. De hand is voor 90 procent 3D geprint en bestaat voor de rest uit staal. Het bedrijf Move Engineering brengt de hand naar de markt.


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Zoek de verschillen! Zo kun je de vele nieuwe loopsystemen het beste gebruiken

Op het gebied van looptraining heeft zich de afgelopen jaren een kleine revolutie voorgedaan binnen de revalidatie. De loopbrug maakt…

Arie voelt zich compleet met robothand

Dankzij zijn bionische hand is het alsof Arie Rommers (55) zijn fantoomhand weer kan bewegen. Een bevrijding. ‘Ook al mis…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

De Pronkhoek

Het verkrijgen van een mooie grant mag gevierd en dus ook gedeeld worden. Het NTR biedt op deze pagina’s een…

De Menukaart Beenprothesegebruikers

Handig instrument om tijdig relevante patiëntinformatie te geven aan patiënten met een beenamputatie Patiënten met een beenamputatie krijgen veel informatie…

Voeding en amputatie

Adequate voeding is belangrijk tijdens revalidatie, ook bij mensen met een beenamputatie ten gevolge van ischemie. Mensen die een beenamputatie…